Elazığ Hipodromu, 'Sürdürülebilir bir gelecek için sürdürülebilir hipodrom' olma yolunda

TAKİP ET

Geri dönüşüm materyalleri kullanılarak yapılan park ve bahçelere, sanat eserlerine ev sahipliği yapan Elazığ Hipodromu, Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesine sunduğu katkılarla

Geri dönüşüm materyalleri kullanılarak yapılan park ve bahçelere, sanat eserlerine ev sahipliği yapan Elazığ Hipodromu, Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesine sunduğu katkılarla dünyanın en önemli hipodromlarından birine dönüşüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde yürütülen ve döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımı olan proje, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik edilmesi ve kaynakların verimli kullanılmasını teşvik ediyor. Elazığ Hipodromunda da son yıllarda Sıfır Atık Projesine destek olmak maksadıyla yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılında, Elazığ Hipodromunda doğal kaynakları korumak ve geri dönüşüme dikkat çekmek amacıyla Devlet Su İşlerinden de destek alınarak, daha önce tarımsal faaliyetlerde kullanılan zarar görmüş sulama kanalları yapay dere ve göletler oluşturularak çalışmalar başladı. Hemen ardından hem çocukları hem de ebeveynleri sıfır atık konusunda bilinçlendirmek amacıyla her yarış günü binlerce aileye ağırlayan Elazığ Hipodromunda yapılan geri dönüşüm parkı, bariyer, varil, lastik, demir, profil, ahşap palet ve benzeri hipodromdaki atık, hurda malzemeler ve materyaller kullanılarak hayata geçirildi.

İleri geri dönüşüm uygulamaları da yapılıyor

Aileleri ile birlikte hoşça vakit geçirmek için her gün hipodroma gelen binlerce kişiyi ağırlayan Elazığ Hipodromunun yarış pistinde ve ahırlar bölgesinde kullanılamaz hale gelip değiştirilen atık bariyer materyaller değerlendirilerek dikey bahçeler kurulmuş. Elazığ Hipodrom personeli tarafından yapılan rutin budamalar sonucunda atık hale gelen bitkiler, atık malzemeler ile hazırlanan dikey bahçelerde kullanılmak üzere özel bir boyama yöntemi ile işlemden geçirilerek yapay çiçekler haline getirilmiş. Böylece hem dikey bahçeler hem de bu bahçelerde kullanılan çiçekler geri dönüşüm materyalleri kullanılarak sıfır maliyet ile yapıldı.

Hipodromda, ileri dönüşüm uygulamaları da yapılıyor. Fırat Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrencilerinin atık ve geri dönüşüm malzemeler ile hayat verdikleri birbirinden değerli eserler, hipodromda sergileniyor. Yarışlarda kullanılan start makinelerinde eskiyen, arızalanan ve işlevini yitirerek yeniden kullanılması mümkün olmayan yay, dişli, kapak, boru profiller ve traktörlerin atık metal malzemeleri kullanılarak yapımı devam eden ve sadece atık nallar kullanılarak tamamlanacak olan dört heykelin yapım çalışmaları da devam ediyor. Çevre bilincini ön planda tutarak doğal güzellikleri koruma ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakma mottosu ve "tüketen değil, üreten nesiller için bir tohum da siz ekin" sloganıyla, yine Elazığ Hipodromunda 30 Mayıs 2023 tarihinde başlatılan proje çerçevesinde, hipodrom alanında seralar kuruldu. Bu alanlarda çeşitli mevsimlik çiçekler yetiştirilerek hipodrom peyzaj alanlarının süslenmesi ve diğer hipodromlara mevsimlik çiçek konusunda destek olmayı hedeflendi.

Sıfır Atık Projesine olan katkılarının devam edeceğini belirten Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammet Demirçelik, “Toplumumuzun dezavantajlı bireyleri olarak da adlandırılan engelli vatandaşlarımız için yapılan çalışmalar ile bilinen Türkiye Jokey Kulübü, ülkemizin çeşitli bölgelerinde konumlanmış hipodromlarımızda alanında uzman kadrosu ile tamamen ücretsiz olarak hizmet veren atla terapi merkezlerinde sunduğu hizmetler ile her yıl binlerce engelli bireyin hayatına dokunmaktadır. En az toplumumuzdaki engelli bireylerin desteklenmesi kadar önemli olan bir diğer husus da toplumumuzu birlikte yaşadığımız engelli vatandaşlarımız hakkında bilinçlendirmektir. Engelli bireyler hakkında toplumumuzda bir farkındalık oluşturmak amacıyla 17 Nisan 2024 tarihinde, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Elazığ Hipodromunda hayata geçirdiğimiz empati parkurunun açılışını yaptık. Ziyaretçilerin engelli bireylerin günlük hayatlarında yaşadıkları zorlukların deneyimlenerek daha iyi anlaşılabilmesini hedeflediğimiz empati parkurunun çok önemli bir diğer özelliği de bedensel, işitsel ve görme engelli parkurları hazırlanırken sadece geri dönüşüm malzemeleri kullanılmış olmasıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunmaktadır. Döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımı olan proje, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik edilmesi ve kaynakların verimli kullanılmasını teşvik etmektedir. Nüfusu artmaya devam eden dünyada gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmemiz ancak sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemiz ile mümkündür. Hipodromların atık malzemeleri değerlendirerek daha da verimli ve üretken hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm projelerimizde devlet kurumları, Bakanlıklar, il müdürlükleri, il ve ilçe belediyeleri, çeşitli dernekler, özel kamu kurum ve kuruluşları ile tüm bu kurum ve kuruluşlarda görev yapan alanında uzman kişiler iş birliği içinde olmamız, projelerimizi minimum iş gücü ile kısa zamanda, en az malzeme ve kaynak kullanımı tamamlamamızı sağladı. Ayrıca, Sıfır Atık Projesinin amaçlarından olan sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere birçok olumlu sosyo-ekonomik sonuca ulaşmamıza imkan verdi. Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için yaptığımız tüm çalışmalarda bizlere destek olan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Atık Engelli Geri Dönüşüm Hipodrom İş