Elazığlı Türk Bilim Adamı Ürettiği Cihazla ABD'li Teknoloji Devine Rakip Oldu!
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun liderliğinde geliştirilen yerli "Nanoteknolojik Kuantum Verim/Ipce" cihazı, ulusal ve uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekiyor. İthal cihazlara alternatif olarak üretilen bu yenilikçi cihaz, teknoloji devi Amerikan firmalarıyla rekabet edebilecek seviyede bir başarıyı temsil ediyor.
Teknolojik Gelişmelerin Odak Noktası: Fytronix Yüksek Teknoloji
FÜ Fizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun önderliğinde, Fırat Teknokent'te faaliyet gösteren Fytronix Yüksek Teknoloji şirketi, son dönemde teknoloji dünyasında önemli bir oyuncu haline geldi. Prof. Dr. Yakuphanoğlu'nun Ar-Ge çalışmaları, foto sensörlerin elektriksel özelliklerini analiz etmek amacıyla geliştirilen bu yeni cihazla sonuçlandı.
[caption id="attachment_33634" align="aligncenter" ]
Elazığ merkez Yeni Mahalle Mert Sokak üzerinde bulunan müstakil evde tek başın yaşayan 91 yaşındaki Hanım Öztürk’ün hali görenleri üzüyor. Yaşanacak gibi olmayan derme çatma bir evde kalan 6 çocuk annesi Öztürk, adeta yaşam mücadelesi veriyor. Kulakları duymayan ve bir gözü de görmeyen yaşlı kadın, komşularının yardımı ile karnını doyuruyor. Tek istediği duyabilmek için işitme cihazı olan Öztürk, kendi halinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Çocuklarının ilgilenmediğini dile getiren mahalle sakinleri, yaşlı kadının daha iyi bakılması için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.[/caption]
Yerli Teknolojinin İhracat Potansiyeli
Üretilen Nanoteknolojik Kuantum Verim/Ipce cihazı, Fırat Üniversitesi'nin bilimsel ve teknolojik üretim kabiliyetini bir kez daha kanıtlıyor. Prof. Dr. Yakuphanoğlu'nun liderliğindeki ekip, 2 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ardından bu önemli cihazı hayata geçirdi ve ilk ihracatını Hindistan'a gerçekleştirdi.
Yerli Üretimin Önemi ve Yurtdışı Talep
Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Nanoteknolojik Kuantum Verim/Ipce cihazının ülkemizde henüz üretilmemiş olmasının önemine vurgu yaparak, dünyadaki en güçlü rakibin Amerika merkezli bir firma olduğunu belirtti. Bu cihazın üretimi için gereken yüksek teknoloji bilgisinin, Türkiye'nin teknolojik gelişimine katkı sağlayacağını dile getirdi.
Uygulama Alanları ve Potansiyel Kullanımlar
Cihazın kullanım alanlarına değinen Prof. Dr. Yakuphanoğlu, özellikle güneş pili uygulamalarında büyük bir potansiyel barındırdığını ifade etti. Güneş pillerinin ve foto diyotların elektriksel özelliklerinin analizinde kullanılan bu sistem, fotovoltaik ve opto elektronik alanlarında önemli bir araç olma özelliği taşıyor.