Uzman Uyardı: Güneş Çarpmasına Dikkat, Komalık Olmayın!
İç Hastalıkları Uzmanı Asena Serap Yalçınkaya, sıcak havalarda artan güneş çarpması vakalarına dikkat çekerek, güneş çarpması durumunda yapılması gerekenler ve koruyucu önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.
Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güneş çarpması vakalarında ciddi artışlar yaşanıyor. Elazığ Medilines Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Asena Serap Yalçınkaya, güneş çarpmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini ve hatta komaya kadar götürebileceğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Güneş Çarpması ve Belirtileri
İç Hastalıkları Uzmanı Asena Serap Yalçınkaya, güneş çarpmasının, vücut ısısının 40 derece üzerine çıkması ve bunun sonucunda oluşan sıvı kaybı nedeniyle iç organlarda hayatı tehdit eden değişimlerin meydana geldiği bir klinik durum olduğunu vurguladı. Yalçınkaya, "Güneş çarpmaları baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur değişikliği ve komaya kadar varan durumlarla kendini gösterebilir. Hastalarda ayrıca kızarık, kuru, ağrılı bir cilt ve bazen de aşırı terleme görülebilir" dedi. Özellikle 65 yaş üstü kişiler, 5 yaş altındaki çocuklar, hamileler ve kronik rahatsızlıklardan muzdarip olanlar (hipertansiyon, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kanser hastaları) güneş çarpması risk grubunda yer alıyor.
Güneş Çarpması Durumunda Yapılması Gerekenler
Güneş çarpmasına maruz kalan kişilere nasıl müdahale edilmesi gerektiğini de açıklayan Yalçınkaya, "Güneş çarpan bir hastanın bilinci kapalıysa kesinlikle bir şeyler yedirilip içirilmemelidir. Alkol koklatılmamalı ve katı gıdalardan kaçınılmalıdır. Hasta, öncelikle en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Sağlık kuruluşuna ulaştırılmadan önce hasta, güneş görmeyen serin bir yere alınmalı ve üzerindeki giysiler gevşetilmelidir. Bilinci açık olan hastalar için sıvı desteği sağlanmalıdır" diye konuştu.
Koruyucu Önlemler ve Öneriler
Türkiye'de güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkılmamasını öneren Yalçınkaya, bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşların sıvı alımlarına dikkat etmeleri, yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmaları, terlemenin fazla olduğu durumlarda mineral alımına özen göstermeleri ve doğru renk giysiler seçmeleri gerektiğini belirtti. Yalçınkaya ayrıca, "Sıcak havalarda koruyucu ek tedbirler almak çok önemli. Özellikle açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir. Şapka ve güneş gözlüğü kullanımı da güneşin zararlı etkilerinden korunmada faydalıdır" dedi.