Şırnak Devlet Hastanesi Onkoloji Doktoru Murat Talan, 7 Nisan Dünya Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2040 yılına kadar yaklaşık 29 milyon yeni kanser vakası teşhis edileceği ve bunun 15 milyonunun kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahminini paylaştı. Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Talan, erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Kanser Haftası'nın önemine değinen Dr. Talan, kanserin bilgi eksikliği, ihmal ve korku nedeniyle tedavilerin aksatılabileceğine dikkat çekti. Tedavinin aksamasının hastaların durumunu daha da zorlaştırabileceğini belirtti. Erken teşhisin önemine vurgu yaparak, bu sayede tedavinin daha etkili ve başarılı olabileceğini ifade etti.
Kanser Vakalarının Artışı ve Etkileri
DSÖ'nün verilerine göre, dünya nüfusunun yaşlanması ve yaşlı nüfusunun artmasıyla birlikte kanser vakalarında artış yaşanacağı öngörülüyor. Bu durumun özellikle orta ve düşük gelirli ülkeleri etkileyeceğini belirten Dr. Talan, Türkiye'de her altı ölümden birinin kanser nedeniyle olduğunu ifade etti. Kanserin çevresel faktörlerle %90 oranında ilişkili olduğunu vurguladı.
Kemoterapi Hizmetlerinde Artış
Dr. Talan, Şırnak Devlet Hastanesi'nde aylık 150 kişiye kemoterapi hizmeti verdiklerini ve artık başka illere sevklerin önüne geçtiklerini belirtti. Kemoterapi ünitelerinin varlığıyla birlikte hasta sevkiyatında ciddi bir azalma olduğunu dile getirdi. Kanser tedavisinde erken müdahalenin ve düzenli taramaların önemine değindi.